החלפת מפרק ירך הוא הליך נפוץ בקרב בני גיל הזהב הסובלים משחיקת המפרק, שגורם לכאב והגבלה בתנועה. ניתוח זה מוצע גם לאנשים שעברו חבלה במפרק, או לסובלים ממחלה אחרת הפוגעת במפרק.
במהלך הניתוח, מוחלף המפרק בפרוטזה, שיכולה להחזיק מעמד מעל לעשרים שנים. קיימות גישות שונות להחלפת מפרק הירך, ביניהן גישה קדמית, עילית, צידית, טרוכנטרית ואחורית.
מהלך ניתוח החלפת מפרק ירך בגישה אחורית
בגישה האחורית, מבצעים את החתך הניתוחי בחלק הצידי-אחורי של הירך, לאורך הישבן. גודל החתך בדרך כלל נע בין עשרה ל-15 סנטימטרים. במהלך הניתוח מבצעים הפרדה של השריר הגלוטאלי, האחראי בין היתר על פשיטה וסיבוב כלפי חוץ של מפרק הירך.
הליך זה אינו פוגע בשריר היות ואינו כרוך בחיתוך של גיד השריר. במהלך הניתוח חותכים את גידיהם של שני שרירים אחרים האחראים על סיבוב חיצוני של הירך. בסיום הפרוצדורה מחברים את שרירים אלו בחזרה לעצם. ההתאחות כרוכה בתקופת החלמה בת חודש עד חודש וחצי.
סיכון נמוך
הסיכון לפגיעה עצבית בהחלפת מפרק ירך בגישה אחורית נחשב לנמוך עד נמוך מאד ועומד על אחוז אחד. בנוסף, בשל נוחותה היחסית של הגישה לאזור הניתוחי, הסיכון לשבר במהלך הניתוח אינו גבוה. לאחר הניתוח קיים סיכוי לפריקה אחורית של מפרק הירך.
סיכון זה מופחת משמעותית לאחר חודשיים מיום הניתוח. בניגוד לשיטה הקדמית, החלפה בגישה אחורית נחשבת בעלת סיכון גבוה יותר לאי שוויון בין אורך הגפיים. הסיבוכים כוללים: קרישי דם ותסחיפים לרגליים ולריאות, זיהום, דימום, שברים סביב הפרוטזות, פריקה של המפרק, פגיעה עצבית, וסיבוכים שונים הנובעים מההרדמה. סיבוכים מסוימים נובעים מרשלנות רפואית של המנתח, ולכן מומלץ למטופלים לקבל חוות דעת רפואית לגבי הגורם לסיבוך.
החלמה מהחלפת מפרק ירך בגישה אחורית
ההתאוששות מהחלפת מפרק הירך אורכת כשישה עד עשרה שבועות. המטופל יעזוב את בית החולים עם תומך ברך להליכה, או עם הליכון, קביים או כיסא גלגלים. בנוסף, בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח מומלץ להימנע מתנועות שעשויות לגרום לפריקה של המפרק, כגון כיפוף של המפרק בזווית של תשעים מעלות, התכופפות מטה, וסיבוב של הירך כלפי פנים.
לפחות שלושה שבועות נדרשים לשם חזרה לעבודה משרדית קלה. נהיגה מותרת לאחר שישה שבועות מהניתוח, ובהתאם להשתקמות המפרק. חזרה לעבודה פיזית או לפעילות גופנית מקסימלית יכולה לערוך גם שלושה חודשים. מומלץ לעבור טיפולי פיזותרפיה לשם שיקום וחיזוק הירך.
איזון כאב הוא חלק חשוב בהתמודדות עם ההתאוששות מהחלפת מפרק הירך. הימים הראשונים לאחר הניתוח הם הכואבים ביותר, ולשם הפגת הכאב הרופא יקבע במשככי כאבים. בהמשך יומלץ על שימוש במשככי כאבים לפני טיפולי פיזיותרפיה.