שלבים מתקדמים של שחיקת הירך עשויים לגרום לכאבים חזקים ותכופים. כאבים אלה, גורמים לצליעה והגבלת התנועה בכלל. במקרים רבים, לאחר שבוצעו בדיקות רופא אורתופד וצילומים שונים, יש לבצע ניתוח החלפת מפרק הירך. רבים חוששים מהניתוח, היות וההליך אינו פשוט וההתאוששות מורכבת, אך הניתוח לרוב מצליח וניתן יהיה לחזור לתפקוד תקין ללא כאבים שפוגעים באיכות החיים של המטופלים.
קיימות שיטות לניתוח שיש בהן חסרונות כמו ניתוח מפרק הירך בגישה האחורית, מה שגורם למוגבלויות שונות כגון תנועות מסוימות שלא ניתן יהיה לבצע אותן גם לאחר ההחלמה והשיקום מהניתוח. היום ישנה שיטה קלה יותר שהיא באמצעות ניתוח החלפת מפרק הירך בגישה הקדמית.
הניתוח כרוך בביצוע חתכים קטנים שמאפשר תנועה מידית, לאחר כשלוש עד חמש שעות שעות מסיום הניתוח. ההתאוששות המהירה, והמטופל יכול לקום מהמיטה ולהסתובב מעט.
החלפת מפרק בגישה אחורית: בעדיפות נמוכה
הסיבה היא החסרונות הרבים. מטופל שביצע ניתוח זה בגישה האחורית, יקבל רשימה מהרופא המנתח של מוגבלויות שונות הצפויות, כגון:
- הימנעות מתנועה משולבת של כיפוף וסיבוך הברך
- יש לישון עם כרית בין הרגליים למשך כחודש וחצי
- אסור להצליב רגליים ולכופף את הירך מעבר לזווית של תשעים מעלות
- יש להימנע מישיבה על כיסאות נמוכים
- חל איסור להתכופף על מנת להרים חפצים שונים
- מומלץ להתקין בשירותים אסלה מוגבהת.
החלפת מפרק בגישה קדמית: התאוששות מהירה
מנותחים שעברו ניתוח להחלפת מפרק הירך בשיטה הקדמית, לא תהיה להם מוגבלות או רשימה ארוכה שמגבילה אותם. בגלל שאין צורך בחיתוך השרירים הנמצאים במפרק הירך, כך שהסיכון של תזוזת המפרק ממקומו לא יהיה קיים או שיופחת משמעותית. המנותחים בגישה הקדמית, יהיו חופשיים יותר בחופש תנועה והשיקו כאמור, יהיה מהיר יותר.
ניתוח החלפת מפרק הירך בשיטה הקדמית מאפשר שיקום מהיר ונוח יותר, וההליך פחות מסובך. לאחר הניתוח ותקופת השיקום, המטופל יוכל לשוב לתנועה שגרתית, לנהוג ולבצע את המטלות שהיה רגיל אליהם עד לפני השחיקה של עצם הירך.
כירורגים אורתופדים, מוותרים היום על שולחן המתיחה, למרות שהיתרון היחידי בו, הוא הגישה הנוחה בניתוח, אך ישנם דיווחים של שברים בגלל שהרגל חייבת להיות קשורה לשולחן המתיחה ולא ניתן להעריך את האורך של הרגליים. ויש צורך בצילומים השוואתיים לרגל הבריאה.
כל אדם שונה, וכך גם היתרונות והחסרונות – מטופלים רבים מגיעים להחלטה בדבר ביצוע ניתוח של החלפת מפרק הירך, אך לכל מטופל יכול להיות מצב שונה. זו הסיבה, שיש להתאים את שיטת הניתוח על פי בדיקות קפדניות של המטופל, לפני שיוחלט על פי הנתונים, מה הגישה המומלצת ביותר לניתוח ספציפי זה.