קיימים סוגים רבים של דלקות מפרקים. ישנן דלקות שהן אוטואימוניות, כאלה הנגרמות שנגרמות בשל מחלות מטבוליות. אחת ממחלות הפרקים השכיחות, הינה דלקת פרקים ניוונית שהיא מחלה שרבים סובלים ממנה. דלקת זו, גורמת לתופעה של שינויים ניווניים במפרקים.
למרות הקדמה והטכנולוגיה בתחום הרפואה, ההתקדמות הינה מועטה. מדובר על מחלה שגורמת לאובדן סחוס מפרקי וצמיחה של זיזים מעצם במפרקים. מחלה זו, מופיעה כאשר אנו מתבגרים. זוהי מחלה של הגיל המבוגר, אך היא בהחלט עשויה להופיע גם בקרב צעירים שנחבלו באזור המפרקים או שהסחוס נפגע בשל ניתוח.
הנפגעים מדלקת מפרקים ניוונית: בני הגיל השלישי
הסטטיסטיקה קובעת שכשמונים אחוזים מהאוכלוסייה, בגילאי 65 ומעלה, סובלים ממחלת פרקים ניוונית וזאת במפרק או יותר. רק שישים אחוזים מסימני המחלה הזו, יופיעו בגילאים צעירים יותר.
תרופה למחלה זו עדיין לא נמצאה, אך קיימים טיפולים תומכים לסובלים ממנה. המחלה פוגעת במפרקים הגדולים יותר, אלה שתומכים במשקל הגבוה של הגוף, כגון מפרק הירך, מפרק הברך או פרקי עמוד השדרה.
גורמי הסיכון לדלקת מפרקים ושינויים ניווניים
גנטיקה אחראית להתפרצות מחלת דלקת פרקים ניוונית, והסיכון עולה עם הגיל. מחלות מפרקים נפוצות הרבה יותר בקרב נשים, ומחלות פרקים אחרות, נפוצות יותר בקרב גברים. במידה וקיים נזק מפרקי קודם, אם החולה היה פעיל בספורט ויש לו פגיעות במפרק בגלל פעילויות ספורט קשות, הסיכון גבוה יותר לחלות בדלקות פרקים. למחלה לוקח שנים רבות עד הגעה למצב תסמיני כאבים.
גם השמנה, גורמת לעודף ועומס על המפרקים, מה שלבטח יגרום לשחיקה של הסחוס ולדלקת. אזור עמוד השדרה, הברכיים והירכיים, הוא זה שיסבול מהעומס, כך שמשם לדלקת ומחלת פרקים, הדרך תהיה קצרה מאוד.
ניתוח החלפת מפרק ירך: לא במצבי ניוון
האויב הידוע של שתלים מלאכותיים הוא ההתרופפות והשחיקה. הפוליאתילן הוא החומר שממנו עשוי סחוס המפרק המלאכותי. אורך חיי של השתלים המלאכותיים שמוחדרים באמצעות ניתוח להחלת מפרק קצר יותר בקרב צעירים. יש לקחת בחשבון את הזיהום שיכול להיגרם בגלל חיידקים שונים שנמצאים בגוף המטופל ולשקול נטילת תרופות אנטיביוטיות לפני ואחרי הניתוח.
ניתוח להחלפת מפרק הירך אינו מתאים לסובלים ממחלת ניוון מפרק. הניתוח מתאים לאנשים שאצלם העיוות האנטומי במפרק הפגוע אינו משמעותי ואין לעצם הירך פגעיה משמעותית. רופאים רבים, סבורים כי בעתיד, עם התפתחות של חומרים שיש בהם חיכוך ושחיקה נמוכים, התוצאות תהיינה מבטיחות.
לא כל הכאבים מחייבים ניתוח החלפת מפרקים – יש להתייעץ עם רופא מומחה בתחום, שיוכל לייעץ לכם ולהחליט יחד אתכם אם אכן כדאי לבצע ניתוח של החלפת עצם הירך או הברך, בגלל כאבים או בעיה בהליכה ותנועות יום יומיות שהאפשרות היחידה לנסות לשפר את המצב, יהיה רק ע"י ניתוח. שיקום וניסיון בטיפולים שונים כגון אפוס תרפיה ופיזיותרפיה.
שיקום והקלה על חולים במחלת ניוון מפרקים – פיזיותרפיה שומרת על חוזק השרירים ועל התפעול הנכון שלהם. דבר זה, גורם לפיזור העומס של המפרק. המטופלים לומדים תרגילים להרחבת טווח התנועה. את המפרק הכואב, יש לטבול בשמן פרפין חם ולעסות את המפרק ע"י שמנים נוספים.