כיום, אחוזי השמנת היתר באוכלוסייה מגיעים לממדים היסטוריים, שלמרבה הצער רק עולים משנה לשנה. אנשים הסובלים מהשמנת יתר חולנית, נמצאים בסיכון מוגבר. המדובר הוא באנשים שמדד מסת הגוף שלהם, BMI, עולה על 40 או לחלופין 35 (אם יש לאדם מחלות כרוניות הנובעות מההשמנה). מיותר אולי לציין שככל שעולים במשקל, עולות גם רמות התחלואה במחלות הנלוות: כולל מחלות שלא קשורות בצורה ישירה למשקל, דוגמת סרטן, דיכאון, בעיות פוריות וכן הלאה. אנשים הסובלים מהשמנת יתר חולנית, למרבה הצער, נמצאים במקרים הקיצוניים בסכנת חיים.
לא כולם מודעים לכך, אבל השמנת יתר חריגה עלולה לגרום לשורה ארוכה של בעיות אורתופדיות – כולל שחיקת מפרקים. אז ממה נובע הסיכון? מהן השלכותיו על האדם? ואילו דרכי פתרון מוצעות כיום?
כיצד משקל הגוף משפיע על בריאות המפרקים?
לא קשה להבין מדוע השמנת יתר חריגה במיוחד מגדילה את הסיכויים לשחיקת מפרקים וסינוסים, במיוחד בירך או בברכיים. מפרקים אלו נושאים על גביהם הרי את מלוא משקל הגוף, כך שגם במצב תקין הם עומדים בפני לחצים ועומסים אדירים. אם מוסיפים לכך את המשקל הגבוה, אפשר להבין מדוע הלחצים הנוצרים עלולים לגרום לשחיקה הדרגתית – אבל לעיתים מהירה במיוחד – של מפרקי הגוף. האדם הסובל מהבעיה עלול לחוות כאבים עזים המקשים ולעיתים גם מבטלים לחלוטין את יכולת התפקוד העצמאי שלו.
העובדות מראות שאנשים המוגדרים כבעלי השמנת יתר חולנית, נמצאים בקבוצת סיכון מוגבר לסבול מהבעיה וגם לעבור ניתוחים כירורגיים במטרה להתמודד איתה: בעיקר ניתוחי החלפת מפרק הברך או לחלופין החלפת מפרק הירך. הניתוח עשוי להחזיר את הגוף שלהם לתפקוד תקין, אולם בכל מקרה מדובר בתהליך הטומן בחובו סיבוכים אפשריים, תופעות לוואי ותקופת שיקום שעשויה להיות ממושכת בכל קנה מידה.
החדשות הטובות הן שביצוע מוצלח של הטיפול עשוי לשפר באופן דרסטי את איכות החיים של הסובלים מהבעיה, לעיתים עד לרמה בה יכולת התפקוד העצמאי שלהם חוזרת. מעניין שהיא גם עשויה להפוך אותם להיות פעילים יותר מבחינה גופנית, מה שעשוי להביא בתרחיש החיובי להפחתה מסוימת במשקל הגוף שלהם. זהו מצב שעשויים לצאת ממנו מנצחים בכל המובנים.
אז מה ניתן לעשות?
אין צל של ספק שאנשים הסובלים מהשמנת יתר חריגה או חולנית חייבים להיות עם האצבע על הדופק לבעיות אורתופדיות ולמחלות הכרוניות הנלוות. ככל שמזהים בעיות בשלב מוקדם יותר, באמצעות אבחון מדויק הנעשה על ידי בעל מקצוע, כך גדלים הסיכויים להתמודדות יעילה יותר עם הבעיה ולמניעת חלק מהסכנות הגדולות, שאל חלקן התייחסנו כבר במאמר.
על התהליכים הטיפוליים עצמם להתבצע במלוא המקצועיות של הגורם המטפל ותוך תשומת לב ניכרת. אחד הביטויים המובהקים של כך הוא ההכנה הנדרשת לקראת הניתוחים הכירורגיים, ששונה כאשר מדובר באדם בעל השמנת יתר חריגה. עליו לקחת בחשבון שהמערכת החיסונית והמנגנון הטבעי של ריפוי הפצעים אצלו עלולים שלא לתפקד בצורה מספקת עקב המשקל הגבוה והמצב המורכב של מערכות הגוף, מה שעשוי להגדיל את הסיכונים במהלך ואחרי הניתוח: למשל זיהומים באזור המטופל. בהקשר הזה יש לציין מחקרים עדכניים, שהראו שהשמנת יתר אכן מגדילה את הסיכוניים להתפתחות זיהומים אחרי ניתוחים.
לקריאה נוספת:
A review of obesity and orthopaedic surgery: the critical issues
Obesity and the orthopedic trauma patient: a review of the risks and challenges in medical and surgical management