אוסטוארטרוזיס היא מחלת מפרקים נפוצה ביותר המתאפיינת בהריסה של הסחוס שהוא חלק מהמפרק אשר עוטף את קצות העצמות ולמעשה מאפשר תנועתיות חלקה של המפרק. כאשר המצב של הסחוס מתדרדר ונשחק מדובר בנזק מצטבר שיכול לפגוע באופן ניכר בפעולות בסיס אצל החולה.
אוסטוארטרוזיס, מוכרת גם כשחיקה ניוונית במפרק הברך וכדלקת פרקים ניוונית. זוהי מחלה אשר משפיעה על חייהם של אנשים רבים, אך, תשמחו לשמוע שעולם הרפואה מציע פתרונות טובים למחלה זו. רוצים לדעת עוד על אוסטוארטרוזיס ועל החלפת מפרק בעזרת מחשב? המשיכו לקרוא וגלו עוד.
אילו חידושים רפואיים עשו דרכם לכירורגיית החלפת מפרק הברך?
ניתוחים להחלפת המפרק של הברך מבוצעים כבר המון שנים ומטופלים רבים מדווחים על כך שמצבם השתפר מבחינת הכאב, מבחינת טווחי התנועה וכן שהם חוו שיפור באיך שהם יכולים להתנייד ובאיכות החיים שלהם, וכל זאת רק בתוך שלושה חודשים מעבירת הניתוח.
יחד עם זאת, ישנה קבוצה של כ-15 אחוז מהמטופלים שאינם מרוצים מתוצאות הניתוח והם דיווחו שהניתוח לא עמד בציפיות שלהם. למרות ההתפתחות בעולם הרפואה ולמרות שהתקדמנו מאוד בלימוד מבנה הברך וכן על אף השיפורים הטכנולוגיים המאפשרים לנו לבצע ניתוחים איכותיים, עדיין לא הצלחנו להגיע למצב שבו כל המטופלים מרוצים מהניתוח, ולכן אנחנו ממשיכים ללמוד ולנסות להשתפר. מאחר וישנם עדיין הרבה מטופלים שאינם מרוצים מהניתוח זה נותן דחיפה לדעת יותר, לנסות יותר ולהבין איך אפשר להשתפר.
אנשים הם שונים ויש יתרון בהתאמת הטיפול באופן אישי
המבנה האנטומי שלנו הוא שונה, לא רק באזור הברך, אלה כמעט בכל איבר בגוף כולנו שונים אחד מהשנייה. בכדי לבצע ניתוח החלפת מפרק בעזרת מחשב בצורה נכונה ומוצלחת מוטב לנו להכיר ולהבין את השוני האנטומי הזה, עוד טרם עשיית הניתוח. ההבנה של המבנה האינדיבידואלי של הברך של המטופל יכולה לסייע לנו בתכנון הניתוח. תוך כדי הניתוח, זה יכול לסייע לנו לבצע חיתוכים נכונים וכן לבצע את איזון הברך בצורה נכונה, וכל זה על פי האנטומיה הספציפית של המטופל הספציפי אשר נמצא בחדר הניתוח. בצורה הזו אנו מקווים שנוכל לשפר את אחוזי המטופלים המרוצים מניתוחי החלפת מפרק בעזרת מחשב.
אחת הדרכים הנוספות, אשר משפרות את אחוזי ההצלחה ואת האחוזים של המטופלים המרוצים מהניתוח, היא שימוש במערכת ניווט ממוחשבת המסייעת בניתוחי החלפת מפרק בעזרת מחשב.
מהי מערכת ניווט ממוחשבת? וכיצד משתמשים בה בניתוח החלפת מפרק ברך?
בעזרת מערכת ממוחשבת ניתן לתכנן ולבצע את הניתוח להחלפת מפרק ברך בצורה יותר טובה ומדויקת. המערכת הממוחשבת למעשה מלווה את המנתח, המנתחת או צוות המנתחים בשלב ההכנה לניתוח, בשלב התכנון של הניתוח וכן בתיעוד של הניתוח. לפני הניתוח, המנתח יכול לעשות סימנים על הברך של המנותח, את הסימנים הללו המערכת קולטת ובעזרתם היא תבנה באופן דיגיטלי את האנטומיה הספציפית של הברך שסומנה. כמו כן, המערכת תוכל לזהות את התנועה של הברך והמתח של הרצועות שעוטפות את הברך.
לאחר שהמערכת הממוחשבת בנתה את המבנה האנטומי של הברך של המטופל, היא ממשיכה ללוות את המנתח בזמן הניתוח. בעזרת המערכת הממוחשבת המנתח יכול לעשות חיתוכים מדויקים במיוחד, מדויקים בחצי המעלה, דבר אשר משפר את סיכויי ההצלחה של הניתוח.
דבר אשר מועיל במיוחד בניתוח החלפת מפרק בעזרת מחשב הוא שהמערכת הממוחשבת מאפשרת למנתח או למנתחת לדעת עוד לפני שביצעו את החיתוך, איך בדיוק הברך תנוע ומהי מידת היציבות שתתאפשר בטווחים של הברך.
מטרת השימוש במחשב בניתוחי החלפת מפרק
המטרה של כל מנתח ומנתחת בזמן הניתוח היא לוודא שהתוכנית שנקבעה לניתוח, טרם תחילת את הניתוח, תתבצע באופן מדויק. לא משנה באיזה טכניקה משתמש המנתח או משתמשת המנתחת, בסופו של דבר מה שמשנה זו התוצאה. החלפת מפרק בעזרת מחשב מאפשרת רמת דיוק כפי שלא נראתה לפני כן. שימוש במערכות ממוחשבות מאפשר למנתח או למנתחת לקחת בחשבון את המבנה האנטומי הספציפי והאינדיבידואלי של המנותח שנמצא כעת על מיטת הניתוחים. החלפת מפרק בעזרת מחשב מסייעת למנתחים בכל השלבים של הניתוח וכן מאפשרת לבדוק באופן מדעי ובאופן רפואי את מצב הברך ולהשוות את זה עם שביעות הרצון של המטופל או המטופלת.
אולי יעניין אותך גם: