הפופולריות של ניתוחי החלפת מפרק הולכת ועולה. בקצב הנוכחי, ההערכה היא כי עד סוף העשור צפוי מספר המנותחים לשלש את עצמו. יש החוזים שהמספר אף עשוי להיות גבוה מכך. החידוש הגדול בתחום זה הוא שאת הניתוח מבצע מכשיר רובוטי חכם ומתוחכם, שמסוגל למנוע תקלות ולהגיע לרמות דיוק יוצאות מן הכלל. בעולם, בוצעו עד כה כמה מאות אלפי ניתוחים מהסוג הזה וכעת, גם ישראל נמצאת בתמונה. לאחרונה בוצע בישראל ניתוח מסוג זה, על ידי רופא, כירורג אורתופדי בכיר (מנהל מחלקה באחד מבתי החולים הגדולים בישראל). זו הזדמנות טובה לסקור את הנושא ולהבין על מה בעצם מדובר.
האם הרובוט מנהל את ההליך מראשיתו ועד לסופו?
יתכן שנחמד לדמיין שאת כל הניתוח להחלפת המפרק, ברך, ירך או כל מפרק אחר, מנהל רובוט ידידותי. אבל לא מדובר בניתוח שאותו מנהל מא' ועד ת' אנדרואיד (רובוט דמוי אדם). ביצוע כזה שייך אולי לעתיד וכיום זה עדיין בגדר מדע בדיוני. אז מה בעצם קורה כאן? מדובר על ניתוח שמבצוע בפיקוח מלא של רופא שעבר הכשרה מקיפה בפרוצדורה כזאת. המנתח האורתופדי הוא ה"נהג" של ההליך אך זרוע רובוטית ובשילוב התקנים טכנולוגיים וממוחשבים מבצעים את הפעולות השונות הנדרשות. לדוגמא, הרובוט מוזן בנתונים של בדיקות מוקדמות, כדוגמת סריקת CT תלת ממדית של המרפק שאותו מחליפים. הרובוט מקבל נתונים תלת ממדיים והדמיות שמאפשרות לו להגיע לרמת דיוק גבוהה אך הכל – בפיקוח ותוך מעורבות פעילה של הרופא המנתח.
במה מסייע הרובוט בהחלפת המפרק?
תהליך כירורגי רובוטי אמור לאפשר למנתחים להגיע לרמת דיוק שלא הייתה כמוה מעולם. אותו דיוק שבא לידי ביטוי בהליך הכירורגי יכול להשיג תוצאות משופרות בתוצאות הניתוח. ההערכה היא כי טיפול מדויק מקנה תחושה ותפקוד מיטביים עבור המנותחים. אך חשוב להדגיש את המקום החשוב של האורתופד המנתח, שמעורב בתהליך. בשלב זה, הרופא הוא זה ששולט ברובוט ושואב את הנתונים הנדרשים בזמן אמת. המערכת הרובוטית מציגה את האזור המטופל, היא מסוגלת לסייע בהכנת השתל, הצגתו ובדיקה שהוא מיוצב ומותאם כראוי למקומו, רקון סחוס פגום וכדומה. הזרוע הרובוטית משמש כ"איבר משלים" של הרופא ומסייעת להגיע לדיוק כפול ואפילו משולש. אותה פעילות דייקנית מאפשרת הסרה של פחות רקמות בריאות כך שרקמות ועצם שמוסרים הם רק מהחלקים הפגומים, החולים והכואבים. אותה פעולה מדויקת נוטה לזרז את ההחלמה. המטופלים בדרך כלל יוכלו לעמוד מהר יותר על הרגליים ולהתחיל ואף לסיים מהר יותר, את התהליך השיקומי הנלווה.
חוליה נוספת בשרשרת חידושים רפואיים טכנולוגיים
הניתוח הרובוטי איננו ראשון השינויים הטכנולוגיים בתחום החלפות המפרק. עוד לפני כמה שנים כבר החלו רופאים להשתמש בטכנולוגיה מתקדמת כחלק מההכנות לניתוחים מהסוג הזה. לדוגמא, השימוש בהדמיות קדם ניתוחיות, (בשילוב מחשבים ותוכנות תלת ממד) כבר קיים מוכר היטב למנתחים אורתופדיים. גם כניסתה המדפסות התלת ממדיות הביאה לפריצת דרך. בחלק גדול מהניתוחים, גם אלה שנעשים ללא רובוט, מדפיסים הרופאים דגם מדויק מאוד של המפרק שאותו צריך להחליף. כלומר, הכירורג נערך לניתוח וכבר בעצם התנסה בכל הפעולה הצפויה על בסיס דגם בגודל אמיתי. אך כעת, הזרוע הרובוטית (שנקראת MAKO) נחשבת לפריצת הדרך האחרונה בשרשרת.
אך האם מומלץ לגשת לניתוח רובוטי להחלפת מפרק, במידה וסובלים מכאבים כרוניים בברך, במפרק הירך וכדומה? חשוב שלא תהיה טעות – כל החידושים הללו מסתכמים בסופו של דבר בפעולה כירורגית שהינה קו טיפולי אחרון. רק במידה והטיפולים השמרניים האחרים לא צלחו, זה הפתרון הנכון.
מקורות:
https://www.geisinger.org/health-and-wellness/wellness-articles/2018/02/27/15/13/how-robotics-is-transforming-joint-replacement-surgery
https://www.floridamedicalclinic.com/blog/robotic-knee-replacement/