אוסטיאופתיה היא זרם של רפואה אלטרנטיבית. שלא כמו זרמים מסוימים כגון הרפואה הסינית העממית, אקופונקטורה וכיוצא באלה, לא מדובר בשיטה שצמחה על ידי חוכמת הדורות במשך מאות או אלפי שנים. בבסיס השיטה לא עומד ניסיונם של מרפאים עממיים אלא פיתוח של אדם אחד, שפעל לפני למעלה ממאה שנה. כיום, אוסטיאופתים רבים לומדים לצד עקרונות השיטה גם יסודות חשובים של מדע הרפואה המודרני. אך מה חושב המדע עצמו על אוסטיאופתיה? האם מדובר בשיטה שעובדת או שלא קיימות הוכחות מדעיות ליעילות כלשהי?
מהי בעצם אוסטיאופתיה?
אוסטיאופתיה היא קודם כל שיטה טיפולית יישומית, בעלת קווים מסוימים הדומים לכירופרקטיקה ולפיזיותרפיה. השיטה פותחה בארה"ב על ידי אמריקאי בשם סטיל, שנואש מכישלונה של הרפואה בתקופתו (פעל לפני מעל ל-100 שנה) להציע מזור לרבים מהחולים. סטיל סבר שרבים מהרופאים הם שרלטנים ורבות מהתרופות פועלות בצורה לא טובה יותר מניסוי וטעייה. סטיל היה בעל הכשרה רפואית מסוימת ולעיתים הציג את עצמו כרופא, אולם יש החולקים על טענתו זו וסבורים כי שימש אח.
מי שעוסק באוסטיאופתיה מאבחן את מטופליו על ידי בדיקה ידנית, מעין מישוש או עיסוי ומגע. ההנחה היא שהיבטים של חופש תנועה, רכות או קושי הרקמה, תנועת המפרקים והיקשים נוספים מרמזים על סוג הבעיה ועל אופי הטיפול הנחוץ למטופלים. לאחר מכן, הטיפול נעשה על ידי לחיצות, מתיחות, עיסוים, מגע מעל שרירים ועצמות, לעיתים עיסוי על היקף הגולגולת ועוד.
המדע אינו שולל אוסטיאופתיה באופן גורף
על פי טענת האוסטיאופתיה, שיטה זו יכולה לטפל במגוון רחב של בעיות ומחלות רפואיות. בין היתר מדובר הן על בעיות של מערכת השלד והשריר, הן על בעיות של מערכת העצבים, הן על סימפטומים במערכת העיכול וכן תופעות המקושרות עם רווחה נפשית, סטרס, מתח ועוד. חשוב להדגיש כי המדע בשום אופן אינו שולל את האוסטיאופתיה. למעשה, כיום מרבית העוסקים בכך משלבים בלימודיהם הכשרה מדעית בלתי מבוטלת והם נעזרים בספרי אנטומיה ומחקרים מדעיים. יחד עם זאת, לא מדובר במקצוע רפואי והעוסק בכך איננו נחשב לרופא או מדען. מחקרים שונים העלו כי אוסטיאופתיה יכולה להקל ולסייע במקרים מסוימים של כאבי שרירים, הפרעות עיכול, כאבים כרוניים, פריקת מפרקים, מחלות של דרכי נשימה ועוד. חשוב לציין כי הראיות אינן מוחלטות ויש הטוענים כי מדובר בהשפעת פלסבו.
טיפול סובב עצמות
אוסטיאופתיה נגזרת מ-אוסטיאו, עצמות. כלומר בבסיסה השיטה שמה דגש על העצמות ודוגלת בכך כי מניפולציה על העצמות ועל הרקמות הסמוכות יכולה להועיל לסובלים ממגוון מצבים רפואיים. מכוני בריאות אמריקאים מובילים שנדרשו לחוות את דעתם על אוסטיאופתיה מכירים בתקפות השיטה בדומה לשיטות אחרות של טיפולים המבוססים על מגע. כך לדוגמא פיזיותרפיה הנחשבת לשיטה פרא רפואית. מחקרים העלו כי הטיפול משפיע על חולים בדלקות מפרקים ניווניות, כאבי גב וכיוצא בזה. במיוחד ההשפעה ניכרת אם משלבים גם המלצות לפעילות גופנית ואורח חיים נכון. חשוב לציין כי מספר המחקרים הגדולים שבדקו את השיטה הזאת מוגבל, אך לא מעט רופאים נוטים כיום להמליץ למטופליהם לפנות לאוסטיאופתים, במיוחד כאשר מדובר במחלה עם היבטים אורתופדיים.
מחקר שהושלם לאחרונה גילה כי חולים שסבלו מכאבי גב וטופלו באוסטיאופתיה השתמשו פחות בתרופות נגד כאבים וסבלו פחות מדלקות. מחקרים אחרים מצאו כי השיטה יעילה כמו פיזיותרפיה. חשוב לציין כי מיליוני אנשים ברחבי העולם נעזרים בשיטת טיפול זאת, במיוחד כאשר הרפואה המערבית מתקשה להציג עבורם פתרון משביע רצון.
מקורות וקריאה נוספת:
https://www.nhs.uk/conditions/osteopathy/evidence/#:~:text=There%27s%20only%20limited%20or%20no,asthma
https://pereaclinic.com/osteopathy-science-based/
https://theconversation.com/does-osteopathy-work-98848
אולי יעניין אותך גם: